За нас


Изтеглете нашата брошура :  Brochure BG

Как започна всичко?

Любовта ни към музиката и българския фолклор, положи основите за създаването на етно/джаз/уърлд формация Аутентик, в края на 2012 година, заедно с първия ни китарист Виктор Джоргов.
През 2018 година, към групата се присъединиха Борислав Илиев (китара) и Стоил Иванов (ударни инструменти).

Посетихме държави от цял свят, свирихме на разностранни сцени,  видяхме интересни хора и разнообразни  култури, научихме много  и натрупахме ценен опит.
През 2015 година записахме първия си самостоятелен албум –  YesToday„
Представихме го в София, в началото на ноември месец 2016г., също и в Българските Културни Институти в Берлин, през януари и във Варшава, през март 2017г.

В процеса на утвърждаване на стила ни, колаборирахме с изключителни и световноизвестни музиканти и групи като: номинирания за „Грами“ басист – Хуан Гарсия-Херерос (Juan Garcia-Herreros), Стоян Янкулов – Стунджи (Stoyan Yankoulov), Иън Стивънсън (Ian Stephenson), Сучет Малхотра (Suchet Malhotra), Banda Del Padre и др.

В сценичната ни биография фигурират участия на различни български и международни форуми и фестивали.
Някои от тях са: Етно Фландърс 2013 (Белгия), Фестивал на изкуствата „Априлци вдъхновява“ 2014, Етно Суидън 2015 (Швеция),  XII – то издание на „Европейска нощ на музеите“ 2016 (Сливен,България), Световната купата по Сноуборд, Банско 2017г., „Мини Джаз Фест“  2017г.(Велико Търново,България), Гластънбъри Фестивал 2017 (Англия).

Всичко това разкри пред нас нови хоризонти и засили желанието, чрез музиката, да покажем красотата на фолклора, по начина по който го чувстваме, усещаме и пресъздаваме.  Да представим традициите ни, като използваме атрактивни и иновативни методи, по- достъпни за  младото поколение, като по този начин го превърнем в съхранители и разпостранители на българското.
Именно това ни провокира да създадем фондация през 2018 година.

Фондация Аутентик

Фондацията е независима неправителствена организация, учредена в обществена полза. Има за цел да да съхранява, разпространява и утвърждава българския фолклор и традиции, у нас и зад граница. Идеята й е да насърчава формирането на духовните ценности и обогатяването на музикалната култура на младите хора.

 

Мисия и ценности

 • Да представи фолклора по един достъпен и атрактивен начин, който да бъде лесно възприет и оценен от младата аудитория.
 • Да разпространява българската култура у нас и зад граница.
 • Да насърчава и утвърждава духовните ценности, образованието и музикалната култура, чрез споделяне на знания и опит.
 • Да насърчава развитието на младите таланти, като подпомага деца и младежи с изявени музикални способности.
 • Да съдейства и подпомага деца и младежи в неравностойно положение

Цели

 • Да съхранява и утвърждава българските фолклорни ценности и традиции.
 • Да участва и/или подпомага организирането и реализирането на съвместни културни изяви, с български и международни формации.
 • Да осъществява и/или подпомага реализирането на национални и международни обучителни срещи в областта на музиката и образованието, както и провеждането на семинари, дискусии и лекции по музикални теми.
 • Да съдейства и подпомага нивото на образование и култура на младото поколение в малките общини на България.
 • Да съдейства на културни и социални институции, при осъщестяване на техни културни прояви с музикална насоченост.
 • Да моделира отношение към фолклора у децата и младото поколение, което да предизвика формиране на достойно поведение към традициите и социална ангажираност.
 • Да насърчава и подпомага децата и младежите, да се образоват, да развиват своите дарби и заложби  и да ги разпространяват у нас и по света.
 • Да съдейства при повишаване знанията на младите в културно направление.
 • Да насърчава личностната реализация и социална ангажираност на младото поколение чрез музиката.
 • Да провежда регионални, национални и международни музикални  кампании.
 • Да организира и провежда музикални проекти-концертни изяви, музикални мини спектакли, с цел съхраняване и популяризиране на българският фолклор и/или стимулиране на нуждата от знания на децата и младото поколение.
 • Да организира срещи, семинари и образователни инициативи за развитие на музикалната култура.


Включи се в инициативата

Благодарим ви, че споделяте нашите ценности и цели и желаете да инвестирате в дейността на Фондация ”Аутентик” !
Всяка подкрепа е важна за нас и подпомага осъществяването на идеята ни да възродим българските фолклорни традиции у българина и да подпомогнем обединяването ни като нация.

Нека чрез музиката опознаем корените си, нека заедно изградим бъдещето си!